2021-06-13T18:22:10+03:00

שמן אבוקדו יתרונותיו הבריאותיים והאם הוא יותר בריא משמן הקוקוס?

שמן זית ידוע בזכות יתרונותיו הרבים , אך שמן אחר זוכה לפופולריות בשל רבגוניותו ויתרונותיו הבריאותיים: שמן האבוקדו.

שמן אבוקדו צץ כמרכיב במזונות בריאים רבים. אנשים אוהבים אותו בגלל הטעם המתון שלו בבישול וחוסר הריח במתכוני יופי. זהו המרכיב העיקרי שטוענים  שהוא בריא יותר מהשאר, כשמן בישול עבור סוגים מסוימים של צ'יפס, ושלל שימושים אחרים.

אך האם שמן אבוקדו באמת עומד בקטגוריה הבריא?

תשובה קצרה:

כן.

אבל ... (ידעת שצריך להיות אחד כזה ,נכון?!) ... יש כמה דברים שחשוב להבין לגבי השימוש והצריכה של שמן אבוקדו.

מהו שמן אבוקדו?

האבוקדו הוא צמח ייחודי (כפי שמעיד הכינוי שלו, "אגס התנין"!). ברוב הפירות יש יותר פחמימות ומכילים מעט או ללא שומן, ובכל זאת אבוקדו עשיר מאוד בשומנים מועילים.

האבוקדו הוא גם ייחודי מכיוון שהוא מכיל יותר אשלגן מבננה ויותר חלבונים ושומנים מכל פרי אחר.

ניתן להשוות את העלייה המטאורית שלו בפופולריות לזינוק בפופולריות של שמן קוקוס , אך מבחינה תזונתית זה דומה יותר לשמן זית. כמו שמן זית, גם שמן האבוקדו מגיע מהבשר שמקיף את הזרע, ואילו רוב השמנים הצמחיים מופקים מהזרע עצמו.


ערכים תזונתיים של  שמן אבוקדו

שמן בטעם קל זה עשיר בחומצה אולאית, שומנים בלתי רוויים וויטמינים A, E ו- D. הוא מכיל כמויות גדולות של מגנזיום ונוגדי חמצון, שרוב האנשים לא צורכים מספיק .

השומנים לא רק בריאים בפני עצמם אלא גם הופכים חומרים מזינים אחרים, במיוחד קרוטנואידים, באבוקדו הרבה יותר זמינים. מחקרים הראו ששמן אבוקדו או אבוקדו הגדיל את ספיגת הקרוטנואידים בארוחה בין פי 2.6 לפי 15.3, תלוי בקרוטנואיד.

אבוקדו הוא אחד ממקורות טבעיים לתרכובת החזקה בטא-סיטוסטרול. פיטוסטרול חזק זה משפיע באופן חיובי על רמות השומנים והכולסטרול בגוף. יש אפילו מחקר שמראה כי בטא-סיטוסטרול עשוי לעכב חלוקת תאים של תאים סרטניים.

קרוב לוודאי שכולנו שמענו על היתרונות של נוגדי חמצון בשלב זה, אך מחקרים מראים כי לשמן האבוקדו יכולת מועילה באופן ייחודי לחדור לתאים עד למיטוכונדריה ולשפר בפועל את תפקוד התא. זה עושה אבוקדו מועיל בהפחתת ההזדקנות ועוזר לגוף להתבצר מפני מחלות ומחלות .

יתרונות שמן אבוקדו

כפי שאתה יכול לדמיין, התכונות הייחודיות של האבוקדו והשמן שלו הופכות אותו למועיל במובנים רבים. מה גם  שאבוקדו אינו אלרגן אופייני ופחות אנשים אלרגיים לשמן אבוקדו מאשר שמנים מבוססי קוקוס או אגוזים.

מסיבה זו היא הופכת לחלופה פופולרית במתכונים ותרופות יופי. אלו כמה מהיתרונות המתועדים ביותר של שמן אבוקדו:

ספיגת תזונה

אבוקדו הוא מקור טוב לחומרים מזינים בפני עצמם עם חצי אבוקדו המכיל בערך:

26% מה- RDA של ויטמין K

1/5 מה- RDA של חומצה פולית

17% מהכמות המומלצת של ויטמין C

כ- 13% מה- RDA של ויטמין B5 ו- B6

14% מה- RDA של אשלגן

17% מה- RDA של ויטמין C

וכל זה 160 קלוריות, 2 גרם חלבון, ו- 15 גרם שומנים בריאים. למרות שהוא מכיל 9 גרם פחמימות, 7 מהם סיבים ולכן יש רק 2 פחמימות "נטו", מה שהופך את זה למאכל צמחי דל פחמימות.

נוסף על כך, אבוקדו והשמן שלו עשויים לשפר את ספיגת המזונות האחרים שאנו אוכלים.

הנה למה:

ישנם תרכובות מועילות הנקראות קרוטנואידים במזונות רבים, במיוחד ירקות ופירות בצבעים עזים . קרוטנואידים מסתמכים על שומנים תזונתיים לספיגה, אך מרבית המזונות העשירים בקרוטנואידים דלים באופן טבעי בשומן.


מחקר שהתפרסם בכתב העת Journal of Nutrition בשנת 2005 הראה כי אפילו מינונים נמוכים של שמן אבוקדו הגדילו את הספיגה של קרוטנואידים אך עד פי 15! פירוש הדבר שהוספת אפילו כמות זעירה של שמן אבוקדו לסלט עשויה לשפר את יכולתו של הגוף להגביר את ספיגת האלפא-קרוטן, בטא-קרוטן ולוטאין.


אבוקדו לבריאות החניכיים

זה נשמע מוזר, אך ישנן עדויות די חזקות לכך שאבוקדו ושמן אבוקדו ממש טובים לבריאות הפה . למעשה, מחקר שנערך בשנת 2006 מצא כי צריכת שמן אבוקדו ושימוש בו הייתה בקורלציה הפוכה עם מחלת חניכיים.

במילים אחרות, ככל שאדם צורך יותר שמן אבוקדו, כך הסיכוי שהוא יחלה במחלת חניכיים. המחקר הגיע למסקנה כי תכונות מסוימות בשמן זה מפחיתות ציטוקינים פרו-דלקתיים הקיימים במחלות חניכיים.

עור חלק יותר

ידענו כבר שנים שאכילת אבוקדו יכולה להיות נהדרת לעור, אך מחקרים חדשים מראים שהשמן עשוי להועיל עוד יותר.

שמן אבוקדו הוא אחד המקורות הטבעיים העשירים ביותר של ויטמין E. הוא מכיל אלכוהולי שומן פולי-הידרוקסיליים שיכולים להפחית נזקי עור, להדק את העור ולהפחית קמטים. זה עושה את זה מצוין לעור ואנשים רבים מוצאים שזה קרם לחות נהדר בפני עצמו. זה יכול לשמש גם כמסיר איפור, בניקוי שמן ומתכונים כמו קרם.

זוהי אלטרנטיבה מצוינת לשמני קוקוס או שקדים, במיוחד לאלה הסובלים מאלרגיות או אי סבילות לשמנים אלה.

מחקר שנערך בשנת 2001 בכתב העת Journal of Dermatology הראה כי קרם המכיל שמן אבוקדו וויטמין B12 היה תרופה מועילה לפסוריאזיס. המרכז הרפואי של אוניברסיטת מרילנד אף מפרט תערובת זו כתרופה לפסוריאזיס.

טיפת שמן אבוקדו יכולה לעזור בהקלת עור מגרד ויבש ואפילו עקיצות חרקים!

אבוקדו מסווג טכנית כפרי ואחד מהפירות בעלי השומן הגבוה ביותר שקיים. למעשה, מעל 3/4 מהקלוריות שלה הן משומן!

חשוב לדעת כי השומן בשמן האבוקדו הוא בעיקר חומצה אולאית, שומן חד בלתי רווי. ישנם מחקרים רבים המראים כי יכולתם של חומצה אולאית להפחית דלקת ואף להפחית את הסיכון לסרטן מסוים.

זהו אותו שומן שמעניק לשמן הזית את מעמדו של מזון העל והדיאטה הים תיכונית את המוניטין הטוב שלו .

אבוקדו כדי להקל על כאבי מפרקים

אבוקדו עשוי להיות בעל יתרונות מדהימים עבור אלה עם כאבי מפרקים ודלקת פרקים .

בצרפת אבוקדו היה חלק מנוסחה מיוחדת שקיבלה מעמד של מרשם על יכולתו לעזור בחוזק הסחוס והתיקון. בשילוב עם התכונות האנטי-דלקתיות הטבעיות של האבוקדו, קל לראות כיצד שמן זה עשוי להועיל להפחתת כאבי מפרקים.

נראה כי ההשפעות הן משימוש פנימי באבוקדו ובשמן שלו, דבר המצביע על כך שהתכונות התזונתיות עשויות להועיל. מעניין לציין שלמרות שנוסחה זו הניבה הפחתת כאב ומשווקת בדנמרק למטרה זו, לא נצפו שינויים מבניים. במילים אחרות, אבוקדו עשוי להועיל להפחתת כאבי מפרקים אך כנראה לא יתקן את הנזק האמיתי למפרק.

עם כל היתרונות האחרים הקשורים לאבוקדו, זה בהחלט עשוי לגרום לך לצרוך. מכיוון שאבוקדו מגביר את ספיגת החומרים המזינים במזונות אחרים, הוא עשוי להועיל למפרקים גם בדרכים אחרות.

שמן אבוקדו לשיער חזק יותר

הרכב חומצות השומן החיוניות הייחודיות של אבוקדו הופך אותו למועיל לבריאות השיער. 

התנסיתי בהוספת שמן אבוקדו לטיפולי שמן הקיק לשיער ובסרום הריסים הביתי שלי וקיבלתי תוצאות נהדרות.

מומלץ -  כדי לעבות את השיער ולהפחית את נשירת השיער, אני מורחת משחה על בסיס הקרקפת שלי בשעות הלילה. אני משלבת כפית מכל אחד משמני האבוקדו והקיק עם כמה טיפות רוזמרין, מרווה קלרי ושמנים אתריים לבנדר. אני משפשת כמה טיפות מזה לקרקפת כל לילה לפני השינה ושוטפת  בבוקר.

שמן אבוקדו הראה יתרונות בהפחתת הסיכון למחלות לב כליליות על ידי הפחתת גורמי סיכון, כולל:

הורדת כולסטרול LDL ("רע")

שיפור כולסטרול HDL ("טוב")

הפחתת רמות הטריגליצרידים

שיפור גורמי קרישת הדם והפחתת הסיכון לקרישי דם מסוכנים

שיפור הרגישות לאינסולין

שמן בישול נהדר (וטעים)

שמן זית שנוי במחלוקת לשימוש בבישול וטיגון בחום גבוה. שמן אבוקדו הוא אלטרנטיבה נהדרת עם טעם עדין. יש לו נקודת עשן גבוהה יותר משמן זית ושומר על חומרי המזון שלו בטמפרטורות גבוהות יותר.

באופן אישי, אני משתמש בו במתכונים רבים, לטוגן מוקפץ, להקפצה וכמעט כל סוג אחר של שימוש במטבח.

ידידותי לדיאטה ואלרגנים

שמן אבוקדו נהדר לדיאטות רבות ושונות לבעלי רגישות.

שמן אבוקדו: השורה התחתונה

שום אוכל אינו תרופת פלא בפני עצמו, אך שמן זה נראה כתוספת נהדרת לדיאטת מזון בריאה וטבעית . אנשים רבים אוהבים אבוקדו ואת השמן שלו בגלל יתרונותיו הבריאותיים, העור והשיער.

נסה זאת באופן פנימי כדי לשפר את החומרים המזינים במזון, מכיוון שהוא עשוי לסייע בספיגת חומרים מזינים אחרים. חיצונית, הוא נהדר לעור ולשיער והוא תרופת עור רב שימושית.


עדי קלדרון  🍏 יועצת לבריאות טבעית

Adi Kalderon    natural health

https://www.adikalderon.co.il/